UCUC

Upplysningscentralen (UC) erbjuder en rad tjänster för att hjälpa dig hålla koll på din privatekonomi, så som Kreditkollen och Min Upplysning, samt UC ID-Skydd för att skydda dig från ID-kapning.

Upplysningscentralen är Sveriges ledande affärs- och kreditinformations­företag, som främst används av långivare för att utvärdera en låntagares kreditvärdighet. Bättre kreditvärdighet innebär bland annat att du får lägre ränta när du tar ett lån.

Tjänster från UC:

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig obegränsad tillgång till din kreditupplysning, så att du kan följa din kreditvärdighet och se hur den utvecklas över tid. Här kan du enkelt se vilka skulder du har och hur de påverkar din kreditvärdighet. Du får även en överblick över taxerad inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och mycket mer.

Kreditkollen – Följ ditt UC-Score

Varför behöver jag kreditkollen? Det kanske du frågar dig och svaret är enkelt: bättre villkor och lägre ränta nästa gång du behöver pengar. Genom att hålla koll på din kreditvärdighet i kreditkollen blir det betydligt enklare att förbättra din kreditvärdighet, vilket i sin tur ökar chansen att lån beviljas, samtidigt som den individuella räntan blir lägre. Dessutom får du tips direkt genom kreditkollen på hur du kan förbättra din privatekonomi.

Fördelar med kreditkollen:

 • Följ ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas
 • Anta mål och utmaningar som förbättrar din ekonomi
 • Se och få obegränsad tillgång till din kreditupplysning
 • Se och följ dina inkomsuppgifter, betalningsanmärkningar, lån och krediter
 • Förhandla bättre villkor för nya lån och krediter
 • Bevisa din kreditvärdighet och betalningsförmåga för andra
 • Öka lånebeloppet och chansen att lånet beviljas

Skaffa Kreditkollen nu!

Vad är UC-Score?

UC-Score är ett mått på din kreditvärdighet från Upplysningscentralen. UC-Score går från 0-999, där högre siffror är bättre och motsvarar hur kreditvärdig du är. Ditt kreditbetyg kalkyleras utifrån flera faktorer, så som:

 • Vilka lån och skulder du har
 • Hur stora lånen är
 • Betalningsanmärkningar
 • Antal kreditupplysningar (under senaste året)
 • Din taxerade inkomst

UC ID-Skydd

UC ID-Skydd har två huvudsakliga funktioner; dels får du notifikationer så fort din kreditupplysning ändras och dels får du skydd mot ID-kapning 24/7. Omkring 100 000 människor blir drabbade av ID-kapning varje år i Sverige, där brottslingar använder andras identiteter för att komma åt pengar eller andra värdefulla handlingar.

UC ID-skydd

De vanligaste brotten som ID-kapare begår är att ta ut krediter och lån, teckna telefonabonnemang eller beställa varor och tjänster mot faktura – i ditt namn. UC ID-Skydd är en konstant bevakning över dina uppgifter, så att du blir meddelad så fort informationen ändras på något vis.

Om det inte var du som ändrade informationen kan du omedelbart ta handling för att skydda dina ägodelar, till exempel genom att spärra dina kort. Dessutom ingår en försäkring mot eventuellt kvarstående skulder.

Med UC ID-Skydd får du:

 • SMS och e-post om dina uppgifter hos UC ändras
 • Telefonassistans och hjälp om du drabbas av ID-kapning – dygnet runt
 • Försäkring mot kvarstående skuld
 • Rättsskyddsförsäkring

Skaffa UC ID-Skydd nu!

Min Upplysning och Mitt Kreditbetyg

Min Upplysning från UC är samma sak som kreditkollen, fast du får enstaka upplysning istället för konstant bevakning. Det är perfekt om du är osäker över hur din kreditvärdighet ser ut just nu och du eventuellt vill ta ett lån eller köpa något på avbetalning i framtiden.

Efter att du har beställt UC Min Upplysning så får du dina taxeringsuppgifter och din kreditupplysning, med dagsaktuella uppgifter. Du får tillgång till ditt aktuella UC-score (kreditbetyg) online i 2 dygn.

Mitt Kreditbetyg ger dig tillgång till din egen kreditvärdighet i en vecka. Det är perfekt om du vill veta hur kreditvärdig du är och till exempel vill kunna visa upp betyget för banken när du ska förhandla om räntan.

Förlustanmälan och Bedrägerispärr

Om du har blivit av med ditt ID-kort, körkort eller pass kan du anmäla det till UC Förlustanmälan för att minska risken för bedrägerier. Alla som är folkbokförda i Sverige och är över 16 år kan göra en förlustanmälan dygnet runt genom att ringa UCs automatiska telefontjänst på 0900-101 20 30. Samtalet kostar 95 kr, men om du redan har ID-Skydd så ingår förlustanmälan kostnadsfritt.

UC Bedrägerispärr spärrar möjligheten att göra en kreditupplysning på ditt personnummer, vilket gör att ingen t.ex. kan ta ut ett lån i ditt namn. Det är ett smart drag om du har utsatts för identitetsstöld eller bedrägeri.

Digital Brevlåda

Varje gång en kreditupplysning utförs i ditt namn så skickas en kopia till dig. UC Digital Brevlåda skickar dina upplysningskopior digitalt istället för via vanlig post. Det är både snabbare (omedelbart) och enklare, eftersom du får alla dina upplysningskopior från kreditupplysningar samlade på en plats. Dessutom är det bättre för miljön att förbruka mindre papper. Det är kostnadsfritt att skaffa UC Digital brevlåda och går på nolltid.

Mer om UC

UC (Upplysningscentralen) grundades redan 1977 och är idag Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag. UC erbjuder förädlad affärs- och kreditinformation till miljontals kunder i Sverige, inklusive företag, privatpersoner och offentlig sektor.

Trots att det är ett privat företag, som nu ägs av den finska motsvarigheten Asiakastieto Group Plc., så har det blivit till Sveriges “de facto” källa för kreditinformation. Det innebär att nästan alla seriösa aktörer på marknaden använder sig av UC för att undersöka individers kredithistorik.